Zabawa wspaniała. Na początku rozdrobniliśmy wcześniej upieczoną dynię. Następnie wszystko przełożyliśmy do garnka, w którym znalazł się syrop dyniowy, sok z cytrynki oraz lipy. Dodaliśmy wodę i zagotowaliśmy. Został ostatni etap, czyli zagęszczenie. Oczywiście najlepsza jest skrobia ziemniaczana. Kisiel był wyśmienity. Podaliśmy go z bitą śmietaną. Mniammm…
Po zajęciach kulinarnych przeszliśmy do robienia slime , czyli „glutków”.Tworzenie slime rozwija zmysł dotyku. Dzieje się to poprzez lepienie i wałkowanie masy, ugniatanie jej, ściskanie w rękach oraz rozciąganie. Dodatkowo uczestnicy mogli tworzyć „balony” glutkowe. Dzieci zapoznały się z wieloma teksturami, które na pierwszy rzut oka nie wydają się szczególnie zachęcające. Podczas warsztatów również królowały osobliwe zapachy oraz połączenia kolorystyczne. Slime to także zabawka, która pobudza kreatywność i stymuluje wyobraźnię.